Een Hollands vrouwtje in the Big Apple

Een 11217999_10152952487515773_9167910153943508994_o.jpg  naar New York Manhattan van 8 dagen heeft veel inspiratie opgeleverd. Natuurlijk musea bezocht. In Hilton East overnacht, vlakbij Central Station en Cryslerbuilding. 

's Ochtends al voor 8AM stapt ik naar buiten en kijk omhoog, wat zijn de gebouwen hoog of wat ben ik klein, wat is er veel lawaai en wat heeft iedereen een hoog tempo met die koffie in zijn hand, wat praten de mensen hard in hun telefoon en waarom durven ze zomaar door roodlicht te lopen in het bijzijn van de NYP en waarom komt er zo'n damp uit het ijzeren rooster langs de stoep en waarom staat er zomaar midden op het kruispunt een schoorsteen te roken. Vragen waar ik geen antwoord op heb. Ongemerkt ga ik mee met het looptempo van de menigte via 5th ave naar Central Park, halverwege het park ligt Guggenheim museum. De aparte bouwstijl zorgt voor een woweffect. Vanaf de bovenste verdieping kijk ik naar de parterre en ik wordt ietwat duizelig. Als ik een foto maak komt een bewaker naar me toe en waarschuwt dat er niets over de reling mag uitsteken. Even denk ik aan een scene uit een film, waar iemand naar beneden valt, dit lijkt wel de plaats, welke spannende film was dat ook weer?

Aan de muur, die traploos naar beneden draait, hangen de schilderijen van Agnes Martin. (NY kunstenaar) De kunstwerken hangen  voor het oog kaarsrecht aan de muur terwijl de vloer langzaam in een spiraalvorm naar beneden loopt. De kunst van deze New Yorker bestaat uit kaarsrecht lijnenspel en pastelachtige olieverftinten. De lichte pasteltinten zijn opgedaan uit een verblijf in Mexico. Aarde tint, lichtblauw en lichtgeel tot wazige maiskleur. Wetende dat ik niet echt van rechte lijnenspel houd, heb ik toch een zeker respect gekregen voor deze kunst.

Naast A. Martin heeft Gugenheim ook nog een andere collectie schilderijen waaronder Picasso's en andere beroemde artiesten. Ook nedelandse kunst. zie hieronder

 0a53c6e1-64f4-4a15-b6cf-12488e2da636.jpg de Hollandse duinen van: Piet Mondriaan

Het contrast met de rechte lijnen van de NY kunstenares en de rondingen die Mondriaan hier gebruikt heeft zijn wel opvallend.

Later op de dag als ik het museum verlaat, valt me op dat New York toch wel een stad is,die erg veel rechte lijnen bevat.