Bond Minicar Mark C

 Onlangs kreeg ik visite van Evelien. Ons streven is om minimaal één keer per jaar iets leuks te doen samen. Zo ook deze zaterdag in april. We hadden onze zinnen gezet op de kust. We reden door Bergen, Schoorl en daarna Groet en parkeerden de auto bij de duinen verderop. Onze tocht langs de kust begon en soms raapten we wat schelpjes op. Terwijl ik mijn schoenen aanhield, waren Eveliens blote voeten goed bestand tegen het koude zand en de wind. Verderop namen we een lunch en kletsten de tijd gezellig vol. Terug naar de auto vroeg ik of ze al eens gehoord had van "het Putje" in Heiloo of er was geweest.  Dat bracht ons later die dag in Heiloo. Daar aangekomen, stond er een rode auto op drie wielen geparkeerd, die ik nog nooit gezien had. We besloten foto's te maken.

img_5064.jpg Een schattig autootje.

Later thuis ging ik opzoek naar het type/merk auto. In mijn omgeving verkeren wat Classic Car specialisten, maar zij wisten dit type niet te benoemen.

Later via twitter kreeg ik een reactie, dat het een Bond Mini Car was. Mijn interesse was gewekt en via research kwam ik meer te weten over deze auto en deze samengevatte info wil ik met de lezer delen.

De technisch ontwerper was Lauwrie Bond (1907-1974), die tijdens de 2e wereldoorlog bij Blackburn Aircraft had gewerkt. Bond bouwde voor zijn vrouw Paulien een driewielige auto om boodschappen te doen. Zijn ontwerp werd gekocht voor serieproductie door luitenant-kolonel C.R. Gray, onder voorwaarde dat de merknaam "Bond" gebruikt mocht worden.

De auto had een 3versnellingsbak, woog 140kg, de Kruissnelheid was ca 50km/uur en mocht met een motorrijbewijs bestuurd worden. In het begin rolde 15 auto's per week van de band. achteruit rijden ging alleen met een trucje.

Een autoblad van toen testte in 1949 een Bond Minicar, die met 1 persoon aan boord een topsnelheid van 70km/uur had. De minicar accelereerde van 0-50km/u in 13,6 seconden. verbruik brandstof was 3,9 l/ 100km. Het model kostte 262 pond incl aankoopbelasting.

De auto op de foto, een Mark C model is van ca 1955

Dit alles was genoeg motivatie om de auto in een schilderijtje vast te leggen. Zie resultaat!